Riot Magazin

Sztrájk, tüntetés, zavargások anatómiája, lázadás, civil engedetlenség és önszerveződés, szakszervezetek. Mert minden generációnak megvan a maga harca. Mi vagyunk a jövendő káosz hírnökei.

Friss topikok

HTML

A szlovákiai "éhséglázadás" igaz története III. rész

2010.03.29. 14:51 | TheQuestion | 3 komment

 

Nagyobb volt a füstje, mint a lángja

 

 Az előző részben konstatáltuk, hogy a hat évvel ezelőtti, a sajtó által előszeretettel "éhséglázadásnak" nevezett események sem szervezettségükben, sem méretükben nem voltak olyan jelentősek, mint azt a titulus sugallná. Körülbelül féltucat településből és pár száz zavargóból folyamatosan artikulált politikai célok és szervezettség nélkül még nem lesz lázadás. A szlovákiai roma parlament 2004. február 25-én ugyan országos sztrájkra és blokádra szólította fel  a cigányságot, de ezt hamar visszavonta. Talán azért, mert több tagjának a felelősségét kezdték el pedzegetni...

 

A baráti média aszisztált a zavargások etnicizálásához

 

 A nemzetközi hitelezők és az EU (már velünk együtt a finisben vannak ekkor) szemszögéből "jófiúnak" számító,  2004-re hatodik éve hatalmon lévő Dzurinda-kormánynak nem kellett a presztizsének ártó média-offenzívát elszenvednie és a manőverezni próbáló államfőt leszámítva a jelentősebb politikai pártok sem próbáltak  a zavargásokból politikai tőkét csiholni. Itthon ez elképzelhetetlen lenne. Noha a szigorodó  szociális törvény nem csak a cigányságot érintette, hanem elszegényedett szlovákokat és magyarokat is, a kormánynak kapóra jött a zavargások etnikai jellege és úgy adhatta el azt a közvéleménynek, mint egy etnikai-integrációs és nem elsősorban gazdasági jellegű problémát.

 Roma és nemroma házak az 1800 lelket számoló Ostroványban. A kerítések nem működtek, az önkormányzat inkább falat húz közéjük. Fotó: AFP

 

 Olyan álláspontot vett fel, hogy egy nem célzottan etnikumra irányuló törvényre  (ami valójában az volt) olyan etnikai jellegű reakció született, amire csak rendpártisággal, kemény kézzel és elvárásokkal lehet reagálni, miközben a munkahelyteremtések kérdésében mosta a kezeit. Karikírozva a cigányok lusták dolgozni, inkább az uzsorások által fellpiszkálva lopnak-rabolnak, a vasökölnek oda kell csapni.

  A kormány kezére játszott az is, hogy a romák több alkalommal valóban nem éltek a felkínált közmunka-lehetőséggel. A nemzetközi roma szervezetek által vizionált tömeges roma-kivándorlás, akárcsak az országos sztrájk, elmaradt, noha elővigyázatosságból a probléma által szintén sújtott Csehország például megerősítette a határőrizetet. A szlovákiai cigányság saját politikai erőtlenségének és szervezetlenségének köszönhetően a sarokba térdepelve magára maradt. Hogy az uzsorások kavarása gáncsolta el az országos méretű, közös fellépés esélyét, a ridegen odacsapó karhatalom vagy a súlytalan roma vezetők megfélemlítése vette elejét a nagyobb méretű és súlyú tiltakozásnak, az valószínűleg örökre kérdés marad.

 

Együttélés helyett falak

 

 Mi változott azóta? A zavargások hatására a kormány kisebb könnyítéseket foganatosított ugyan (pl. heti kifizetés lehetősége havi helyett), de alapjában nem sok minden. Illetve már falak is vannak, mint tíz évvel korábban Csehországban. A helyi lakosok aláírásainak engedve egyik település a másik után húz (Osztrópatak, Nagymihály, Tőketerebes) fizikai értelemben is falat a cigánysor építési engedélyt sosem látott putrijai elé. Az indok egyszerű, a lopások, a szeméthegyek, a zaj már elviselhetetlen mértéket öltöttek, a romák mindent visznek, ami mozdítható és leszüretelhető. Ha rajtakapják őket, akkor a haláleset sem ritkaság és a tulajdonos lesz az áldozat. Munkalehetőség sem lett több, a felére csökkent segélyezés azokon is csattan, akiknek volt valamijük.

 
Az ostroványi  fal párezer euróból kijött. Fotó: AFP
 
 Van olyan település, ahol a tulajdon védelmére először drótkerítést húztak fel. Nagy ötlet volt, egy hét alatt szétlopták. A kis vidéki önkormányzatokat az ág is húzza, nincs pénz felzárkóztató programokra, pályázati önrészre. eszük ágában sincs a falakat lebontani, különben a maradék adófizetők is elmenekülnek a településről. Idehaza ugyanez a történet, de még falak és megkurtított segélyek nélkül. A gumibotos törvénytiszteletre nevelés ugyan elűzte a káoszt az utcáról, de az érintetttek élete nem lett ettől könnyebb.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamis a szlovák párhuzam, mégis nagyobb a veszély

 

 Idehaza viszont elterjedt az akkori események olyan értelmezése, miszerint nem szabad csökkenteni a segélyeket, különben a romák fellázadnak, mint Szlovákiában, viszont az mellettünk szól, hogy hála az égnek a hazai cigányság úgymond integráltabb, ezért  kisebb a lázadás esélye Ezek a pontok egyenként még részben igazak is lehetnek, maga a gondolatmenet viszont fals. Egyrészt azért, ahogy már kifejtettük, ami Szlovákiában ami történt, az nem volt éhséglázadás. Másrészt amit a hazai szociológusok közül többen állítanak, hogy az un. mélyebb integráció a lázadás esélyét csökkenti azért csiklandós, mert az összefonódások, az uzsorán, csaláson és más ügyeskedésen, zsaroláson alapuló tevékenység "fehérgalléros" támogatása, a szervezett bűnözés beépülése az önkormányzatokba, állami hivatalokba azoknak az erejét és befolyását növeli, akik egyáltalán nem érdekeltek a szociális transzferek átalakításában, a jobb átláthatóságában és a kevesebb visszaélési lehetőségben.

 Elég "fellapozni" a helyi újságokat; önkormányzati képviselőnek megválasztott uzsorások, ügyvédek, jegyzők, értékbecslők, sőt rendőrök keverednek uzsorás-leszámolások, visszaélések, csalások (mint a szocpol-botrányok voltak annak idején) által felszínre került botrányokba. Csehországban a roma kivándorlási botrányokhoz is volt az uzsorásoknak köze, a 2004-es  a szlovákiai zavargások esetében ez egyértelműbb, mi sem fogjuk megúszni.

Magas arányú cigány népességgel rendelkező térségek, 2001. Forrás: old.btk.pte.hu/tanszekek/romologia/dok/ofa/tanulmany.doc

 Magyarországon általában véve a cigányság integráltabbnak számít, kutatási eredmények szerint kb. a cigány családok 37 %-a él „reménytelen” szegénységben, felkapaszkodási esély nélkül. De ez önmagában csak egy statisztikai adat, például a Cserehátiak életkörülményei  Borsodban riasztóan emlékeztetnek a szlovákiaiéra. Nem az a lényeg, mennyivel csúnyább, elszigeteltebb egy szlovákiai cigány település vagy sor, hanem az, hogy a helyiek mennyire kiszolgáltatottak az ellenérdekelteknek, ki az akitől valójában tartanak...
 
 Ha idehaza az új kormány az északi példát követve a segély-rendszer szigorításának, a kifizetések csökkentésének útjára lépne - márpedig józan paraszti ésszel belegondolva valószínű, ez fog történni- jóval nagyobb ellenállással kell számolnia, mint a Szlovákiában. Nemcsak tüntetőket, netán zavargókat kell karhatalmilag kezelnie, hanem szét kell zúznia azt a maffia-szerű szervezett bűnözési hálózatot, ami idehaza egyes vidékeken  gyakorlatilag átvette az uralmat a hatóságoktól és nem fogja szó nélkül hagyni, hogy birkáit nem tudja annyira megnyírni, mint korábban, mégha nem is ő eteti őket. A ragadozó meg fog küzdeni a vadászterületéért.
 
 

A RIOT visszatérhet Magyarországra

 

 
 Hogy hol lennének ebben a szkenárióban  a gyújtópontok? Elég lenne vaktérképen bejelölni az elmúlt években az uzsorás-leszámolások érintette településeket és máris megkapjuk azokat a megyéket, térségeket, ahol az elszegényedett cigányok a leginkább kiszolgáltatottak a "kamatozóknak".  Tiszavasvári, Tarnaszentmiklós. Taktaszada, Prügy, Drávapiski. Ivád, Tokod, Edelény vagy ha megyékben gondolkodunk; BAZ, Heves, Baranya, és a lista folytatódik... Nem a szlovák határ közelsége, hanem a nyomor mértéke fog számítani, az Ormánság Dél-Baranyában éppen olyan "veszélyzóna" lehet, mint a Taktaköz Borsodban. A tulajdon elleni nyílt és tömeges akciókra számítani lehet.
 
Lehetséges gyújtópontok az uzsorás-leszámolások visszatérő helyszínei.
 
 
 A 2006-os születésű RIOT már elhagyott bennünket, de a RIOT -kicsit másképp- de visszatérhet Magyarországra. Igaz, hogy nem tartom lázadásnak azt a két zavaros hetet, ami hat évvel ezelőtt Szlovákiában történt, de ne becsüljük alá a félelem erejét.  Az alkalmazottaknak és tulajdonosoknak nap, mint nap félelemmel és elővigyázatosággal kellett figyelnie az üzlet felé közelítő romák csoportjait. Számukra ami történt, nem volt bagatell, mégha olykor úgy is tünhetett, hogy ezt próbálom magyarázni.
 
The End?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://riotmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr81877803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheQuestion 2010.03.30. 14:47:12

Előfordulhat, ha valaki a főoldalon keresztül jön, hogy nem lesz egységes a betűméret. Küszködök még vele, de ha a poszt saját linkjére kattint, akkor nincs ez a gond. Előre is sorry...

harcsabajuszos 2010.04.03. 21:04:05

@TheQuestion: Ez legyen a legnagyobb baj.
Egyetértek a kicsengéssel, viszont nem látom, hogy a magyar rendfenntartók vajon milyen hatékonysággal tudnának fellépni a várható scenarió esetén, mert azok korántsem rendelkeznek olyan szilárd politikai támogatással, mint a szlovákok.
Attól tartok itt komoly parasztáldozat kalkulálható, de ebben az esetben felborul a jogállam egyes térségekben.

TheQuestion 2010.04.06. 16:05:53

@Oreg: Rajta van egy kollegám a rendfenntartós elemzésen. Kicsit elmegyünk majd technikai irányba.
süti beállítások módosítása