Riot Magazin

Sztrájk, tüntetés, zavargások anatómiája, lázadás, civil engedetlenség és önszerveződés, szakszervezetek. Mert minden generációnak megvan a maga harca. Mi vagyunk a jövendő káosz hírnökei.

Friss topikok

HTML

Ragadozó és préda - Riot taktikák és felszerelések II. rész

2010.05.27. 18:28 | Fregattfőhadnagy | Szólj hozzá!

 

Védőfelszerelések

 

 A "prédát" úgy érzem kellő mértékben kiveséztük. A második posztban a "ragadozók", vagyis a rendőrök "fogaival", védelmével  és egyéb nyalánkságokkal foglalkozunk. Az analógia magyarázatához lásd az első rész linkjét:
 
  A védelmi felszerelések elsődleges célja, hogy védjük az élőerőnket a problémás szituációkban. Ez az élőerőnknek biztonságérzetet, a haverok cégeinek meg zsíros megbízásokat adhat. Első eleme a sisak, anyaga fém, de inkább műanyag (kevlár). Opcionális tartozék a jégkorongosokéra emlékeztető plexi arcvédő, ami a sérülésektől véd. Sisakot szinte a kezdetektől viselnek a küzdő felek. A modern technika, anyagok fejlődése növeli az ellenállásukat a fizikai behatásokkal szemben, míg súlyuk nem nő jelentős mértékben (legfeljebb 1.5 kg), sőt olykor csökken. Tarkó-/nyakvédő vagy van rajuk, vagy nincs, de sorfalban-phalanxban haladva általában nem számolnak tarkósérüléssel.
 
 Második elem a golyóálló mellény. A golyóálló mellények általában csak a pisztolyból kilőtt pisztolylőszer ellen védnek. A legelterjedtebb típusok anyaga kevlár, jelzése III.A. Nagysebességű 9 mm és a 44-es Magnum (ez volt Piszkos Harry fegyvere) lövedéktől is védelmet ad. Ennél durvább fegyverek zavargások során nem nagyon kerülnek elő, de van kivétel is, például Thaiföld,ahol AK-val és gránátvetőkkel is lövöldöznek. Hát az ellen nem véd…Érdekes, hogy a II VH alatt gyártott orosz TT-pisztoly a mai mellények jelentős részét még mindig átviszi, de a III.A besorolásúakat már nem. A mellények osztályozásánál egyébként nagy a káosz. Ez valahol érthető is, hiszen minden országnak megvannak a sajátos fegyverei, minden országban más és más fegyver az elterjedtebb a bűnözők körében. Jogos tehát, hogy ki-ki a saját országa jellemzőihez igazítja a mellényektől megkövetelt védelmi fokozatokat. Mi magyarok az amerikai osztályzást alkalmazzuk.
 
 
 Harmadik elem a kéz és lábszárvédők, amelyek közelharcban nyújtanak védelmet tompa tárgyak használói ellen . Negyedik védelmi elem a műanyag plexan pajzs. Vastagsága 4-5mm, súlya 3-5 kg. Mérete változó, általában a sorfal emberei a nagyobb pajzsokat használják, míg a letartóztatást végző egységek a kisebb méretűvel rohangálnak. Az ötödik elem, mely a védelem része a gázmaszk. Ezt vegyi támadás előtt teszik fel, feltételezve, hogy vegyi támadást ők, az oszlatók kezdeményezik. Írnunk kell a hangosbeszélőről is, igaz ez nem fegyver, de működőképes példányai engedhetetlenek egy szabályos tömegoszlatáshoz. Elég, ha a vezetőknél van. Az a fejes, akinél a hangosbeszélő van.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem (csak néha) halálos fegyverek

 

 A vipera és társai
 
  A "gumibot" egyszerű fa, műanyag vagy gumi alapú hengeres rúd. A Vipera vagyis teleszkópos bot, alias” taktikai tükörtartó” végére tükör erősíthető, eredetileg autók alá ezzel néztek be. Használatának jogi alapja kérdéses, de, ha rendőr használja, nem foglalkoznak vele. A tonfás gumibotok magasabb védelmi értékkel bírnak, a hosszabbik részt az alkarra fektetve hatásosabban védekezhetnek baseball ütős-billiárdákós vagy késsel támadó ellenféllel szemben. Hosszabb gumibotot, kb. 85 cm hosszút használhatnak a lovas rendőrök lévén, hogy magasan hordják a súlypontjukat. Ez teljesen analóg az ókori római lovasság hosszabb kardjával, míg a talpasok rövidebb pengékkel küzdöttek.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Távolsági, lövedékalapú eszközök
 
 Zavargások alatt a tüntetők az esetek 80%-ban távolságot tartanak a rendőröktől, ezért a rendvédelmi szervek távolba ható, nem halálos fegyverek arzenálját is rendszeresítették. A Taser például sűrített nitrogénnel vagy levegővel két kis érintkezőt lő ki, amelyek egy vékony dróttal csatlakoznak az indítófegyverhez. Ha valamit eltalál, akkor egy nagyfeszültségű, 26 wattos (rendőri Taser esetén), 3,6 mA-es elektromos impulzust közvetít a drótokon keresztül, amelyek akár a ruhán keresztül is képesek a célpont izomműködés-koordinációját rövid időre megzavarni, és ezzel mozgás-, illetve harcképtelenné teszik. Az energiát 1,5 voltos ceruzaelemekből, illetve akkumulátorokból nyerik. Egy személy ellen rövidtávon használható eszköz. Szerintem önvédelemre jó, de zavargás esetén több támadó ellen kevés. Rokon eszköz az Elektromos kábító: igen magas feszültségű elektromos áramot juttat a célpontba érintésre, amely a Taserhez hasonlóan az izomműködés-koordinációt zavarja meg.
 
 A gumilövedékes fegyverek lehetnek éles vadászpuskák gumilövedékkel töltve, vagy gránátvetők szintén gumilövedékkel (kép ide). Gumilövedékes fegyverek kaphatóak Magyarországon is, nem engedélykötelesek. Elvileg néhány tízezer forintért megvehetőek, pisztolyok és puskák viszonylag széles választékából lehet válogatni. Ez nem olyan, erős mint a rendőri, de tulajdon-védelemre elég hatásos. Gumilövedékes fegyvert sem lehet viszont az utcán viselni. Akit mélyebben érdekel a dolog, az bátran nézzen körül itt: kickgunner.blog.hu/
 
 
 
 Nem halálos lövedékekre akad még pár variáció. Egyik ilyen az un. „Babzsák” ami nem más, mint műanyag zacskó ólomgolyókkal töltve, amit egy sörétes puskából vagy külön erre a célra szolgáló fegyverből lőnek ki. Kialakítása és a viszonylag kis torkolati energia miatt a zsák becsapódása elég fájdalmas, de nem okoz súlyos sérülést. Elsősorban amerikai börtönökben használják, így ott komoly tapasztalat gyűlhetett össze e fegyverrel kapcsolatban. Van extrémebb is, a gumigránát, ami lényegében egy speciális kézigránát vagy fegyverből kilőhető gránát. Mintegy 80 db, kb. 10 mm-es gumigolyóval van megtöltve. Mikor az időzítő működésbe lép, a gránát közepén lévő pirotechnikai töltet a gumigolyókat 360 fokban szétveti, és a pár méteres körzetben lévő célpontoknak fájdalmas, de nem halálos zúzódásokat, felszíni sérüléseket okoz.
 

keseru from johnuram on Vimeo.

 Az utóbbi időben egyre inkább elterjedő eszköz a sűrített levegős vagy CO2-fegyver. Főleg szétporladó lövedéket, szétporladó OC-gáz-tartalmú lövedéket vagy festéklövedéket lőnek ki vele. Ez utóbbi célja a megjelölés – lehet vízzel lemosható és vízzel lemoshatatlan, mellyel a zavargásokban a veszélyesebb, vagy komolyabb törvénysértést elkövető egyéneket jelölik meg, akiket oszlatás után könnyen azonosíthatnak és elfoghatnak. Létezik még polimer-bázisú habállagú ragasztó vagyis „ragacshab”, amely a célpontokra fecskendezve akadályozza őket a mozgásban és csak speciális oldószerrel távolítható el. Alkalmazása ugyanakkor sok figyelmet követel, mert ha az arcra kerül, a szájat és orrot lefedve könnyen fulladást okozhat. Futurisztikus eszköz az un. tapadáscsökkentő, gél  állagú, igen csúszós anyag, amit az út- és/vagy járdafelületre felhordva megakadályozható, hogy ember vagy jármű átjusson rajta.
 
 Az 1960-as években jelent jelent meg a teherautókra telepített vízágyú, mint tüntetésoszlató eszköz. Az erős, viszonylag hideg vízsugár sok esetben bizonyult hatékonynak a nagy tömegek feloszlatásában, de pár helyen (például az USA, Anglia vagy Izrael esetén) csak elvétve szerepel az arzenálban, mivel hatékonyságával kapcsolatban sok kérdés merült fel. A közvélemény és a média nyomása is komoly, hiszen a vízágyú egyféle asszociációja lett a tüntetések brutális leverésének.
 
 
Vegyi eszközök
 
 Ez a vészjósló kifejezés esetünkben tulajdonképp a különböző típusú könnygázgránátokat és spray-ket takarja. Leggyakoribb „szívott” anyag a CS-gáz vagyis előkelőbb nevén orto-klorobenzilidén-malononitril. Igen irritáló cucc, amely a nyálkahártyával kapcsolatba lépve erős könnyezést és köhögést vált ki, valamint megemeli a vérnyomást és a pulzust. Használata kétségkívül igen veszélyes olyan emberekre, akik asztmában, epilepsziában, illetve hasonló tüdő- vagy légúti betegségekben szenvednek. A vérnyomás emelkedése az eleve magas vérnyomással élő emberekre lehet veszélyes, a 40 feletti korosztályok tehát jobb, ha elkerülik az ilyen helyeket. Általában nem is ők alkotják a zavargások kemény magját, mégis sajnos tipikus áldozatok, ha bámészkodóként belekerülnek a füstfelhőbe.
 
 
 Lehet ennél rosszabb is… Pl. a CN-gázzal vagyis klór-aceto-fenonnal. A CS-gázhoz hasonló hatásmechanizmusú, de sokkal irritálóbb anyag. A CR-gáz alias dibenzo-xazepin ennél is  irritálóbb kristályos anyag, szaga a brohasonlatos. Erős bőrfájdalmat (különösen nedves bőrfelületen), köhögést, kapkodó légzést, ideiglenes vakságot okoz, és ezek együttes hatása miatt erős pánik uralkodik el a célponton, amely legtöbb esetben teljesen cselekvésképtelenné teszi azt. Zárt térben használva rövid idő alatt halálos dózist lehet belőle belélegezni. A CR-nek kitett bőrfelületen súlyos fájdalom jelentkezhet még akár két nap múlva is , ha vízzel érintkezik. Használata a legtöbb nyugati országban tiltott, de máshol attól még használják, a közelmúltban Görögországban és Thaiföldön is.
 
 Akad még az arzenálban OC-gáz vagy paprikaspray. A csípős paprikát mindenki jól ismeri, ennek a kapszaicin tartalma határozza meg, hogy mennyire is csípős az adott fűszernövény. A kapszaicin-kivonat spray formában igen elterjedt mind az önvédelem, mind a rendfenntartás terén. A célpont bőrével érintkezve égető fájdalmat okoz. A fájdalom különösen erős, ha az orrba-szájba vagy szembe jut. Ez utóbbi esetén ideiglenes vakságot is okoz, mivel az áldozat az erős fájdalom miatt nem tudja szemhéjait kinyitni. A hatásidő az alkalmazott anyag töménységétől függ, de fél-egy óra között változik. Érdekesség, hogy lövedék formájában paintball puskából is kilőhető.
 
 
  Ma már nosztalgia, amikor a "sárgák" nyelik Bangkokban a könnygázt.
 
 A Kolokol-1 orosz vegyi anyag, amely a 2002-es moszkvai túszszabadítási akcióban vált hírhedté. Az orosz belügyi erők ezt az anyagot vetették be a Melnyikov utcai kultúrpalota közönségét túszul ejtő csecsen tenoristák ellen. A túszejtőket sikeresen semlegesítették, de a gázt belélegezték a túszok is, akik közül mintegy százan belehaltak, és sokan maradandó fizikai károsodást szenvedtek. A rendőrök nem számoltak azzal, hogy a fogvatartottak szervezete legyengült a több napos fogság alatt, illetve nem kaptak megfelelő orvosi ellátást a túszszabadítás után részben azért, mert a belügyi szervek nem árulták el, hogy pontosan milyen vegyi anyagot vetettek be az akció alatt. Pontos működési mechanizmusa nem ismert, de a tünetek és a szervezetre való hatása alapján feltehetően a Fentanil nevű drognak lehet a továbbfejlesztése.
 
 
Irányított energiafegyverek, a jövő zenéje
 
 Ilyen fegyvereket főleg a Jövő fegyverei cím ismeretterjesztő sorozatban láttam, fő fejlesztő ország USA és Izrael. Arról nem tudok, hogy éles helyzetben valaha is kipróbálták volna bármelyiket. Valószínűleg a beszerzésük sem olcsó mulatság, itthon a távoli jövőben sem nem fogsz találkozni vele. Az infrahangfegyver nagyon alacsony frekvenciás hanghullámokkal működő eszköz, amely biológiai hatásokkal operál. Egy 7 Hz-es egység még rövid besugárzás esetén is órákig tartó rosszullétet, émelygést, hányingert, egyensúly- és tájékozódási zavarokat okoz. Erősebb behatásnál akár belső sérüléseket is okozhat. Az ultrahang szédülést, hányingert és akár eszméletvesztést is okozhat. Egy angol eszköz például két megszabott frekvencián sugároz, amely az emberi fülben összeadódva elviselhetetlenné válik. A sugár olyan kicsi, hogy külön-külön lehet vele megcélozni az embereket a tömegben. A hallható hang egyik alkalmazási módszere, hogy nagy hangerővel lehetséges a zavargók felszólítása. A másik hogy éles, visító hanggal, alig valamivel a kritikus fájdalomküszöb alatti hangerővel demoralizálják a tömeget. Hatásosan töri meg a kántálást, éneklést és a tapsolást is. Általában járműre telepítve használják.
 
 Fénnyel is lehet operálni. A látható tartományú fény erős, koncentrált, általában zöld tartományú fénysugár (mivel az emberi szem erre a tartományra a legérzékenyebb), amely a célpont szemeire célozva ideiglenes vakságot okoz, így könnyebben lefegyverezhető és őrizetbe vehető. Hasonló futurisztikus, de már létező eszköz az infrafény-fegyver, amely villódzó infratartományú fényt hoz létre, amely áthatol akár a zárt szemhéjon is. Hatása rosszullétben, egyensúlyzavarokban jelentkezik, érzékenyebb embereknél epilepsziás rohamot okozhat. Az un. pulzusenergiájú fegyver különleges kémiai lézeralapú eszköz, amely éles felvillanást és ez által kiváltott sokkot okoz, rövid időre cselekvésképtelenné téve a célpontot.
 
 Legdurvábbnak mégis a mikrohullámú fegyverek ígérkeznek: 95 gigahertzes mikrohullámú sugarat bocsátanak ki, mely hőt generál a célterületen tartózkodó személyek bőrfelületén, akik ezt égető fájdalomként élik meg. Minél tovább éri őket a sugár, annál nagyobb fájdalmat okoz, arra kényszerítve őket, hogy a területet minél hamarabb elhagyják. Első járműre telepített verzióját rövidesen élesben is kipróbálják, de készül már a kézi változat is. A mikrohullám hátránya, hogy a célpontoknál lévő, vagy általuk viselt fémtárgyak (karóra, fém szemüvegkeret, nyaklánc, fülbevaló, piercing stb.) rövid idő alatt felmelegedhetnének, súlyos sérüléseket okozva.
 
 

Tömegoszlató járművek

 

 A tömegbe hajtó rendőrautó (előfordul az még azért...theQuestion), valamint a Pobedába rejtett géppuskás alakulat képe helyett valami sokkal célravezetőbb dolgot kellett elképzelniük a rendvédelmi fejeseknek, ha a tömeget vér nélkül akarták feloszlatni. A véres tömegoszlatások rossz vért és még több erőszakot szültek, a mindenkori vezetés biztonságérzetét is csökkentették. A vízágyús tömegoszlatást először 1931-ben alkalmaztak a Weimari köztársaság fővárosában, Berlinben. Egy Mercedes teherautó alvázára szerelték a vízágyút. A németek később is jó minőségű vízágyús járműveket építettek. A negyvenes-ötvenes években a szovjet zónákban a tömegzavargások megszüntetésére előfordult, hogy tankokat is bevetettek. A tankokat kővel dobáló tinédzserek  tehát nemcsak közel-keleti jelenség volt, de később a Berlini Fal keleti oldalán is gyakran kellett "hűteni" a kedélyeket. A nyugati országok inkább a vízágyús járműveket fejlesztették tovább. Az NSZK élen járt a fejlesztésben, de a többi nyugati ország is követte őket Eleinte tűzoltókocsikat alkalmaztak, de 60-as évek elejére már direkt erre a célra gyártott gépekkel látták el a piacot. Az antiriot járművek gyártása a 70-80-as években futott fel, a diktatúrák és  más tekintélyuralmi rendszerek örömmel vásárolták ezeket. De legtöbb országban ahol,szükségét érzik, inkább építenek maguknak, de olcsóbb és egyszerűbb már meglévő katonai csapatszállítókat átalakítani. Nem ritkaság a kombinált riot control-tűzoltójármű sem.
 
 
 
Alkalmazásuk kérdései
 
 A riot control jármű ma is elsősorban vízágyús eszköz. Több elméleti szakember vitatja szükségességüket, mondván legalább annyi problémát okoz, mint amennyit megold. A kritika azért éri a jármű alkalmazását, mert inkább dühöt vált ki a tömegben, mint tartózkodást, és a düh a fő tápláléka a zavargásoknak. A pro érvek számosabbak. Vér nélkül, hatékonyan lehet oszlatni, illetve távoltartami a tömeget. Szerintem a távoltartás, és helyszínbiztosítás a fő erőssége. Ahova beteszel egy vízágyús kocsit megfelelő számú gyalogrendőrrel ott biztosítottad a helyszínt. Pl: fontos kereszteződések, vagy épületek körül. Hátránya a magas üzembenntartási költség és az hogy a tankokhoz hasonlóan gyalogság nélkül védtelen (igen, ezt láttuk itthon is négy éve...the Question). Ha csapatszállítót kombinálunk vízágyúval, egy jármű képes maga körül is egy darabig kordont létrehozni, ha netán valami baj van. Mellette szól még az is, hogy így a bevezetésük kedvezhet a hazai járműgyártóknak is.
 
Az orosz Avalanche vagyis "Lavina". Annyira gyönyörű, hogy szinte könyörög az a tömeg, hogy ezzel vízágyúzzanak...
 
 
Tömegoszlató járművek jövője
 
 Az őket ért kritikák ellenére, határozottan szükség lesz rájuk a jövőben is. A tűzoltóautó utánzatából egy városi körülmények közt alkalmazható, nem halálos harcjármű lesz mely vízágyújával képe távol tartani a tömeget, a kijelölt céltól, a benne szállított 10-12 fő képes védelmet nyújtani a közvetlen támadás ellen. Ha az orr részét felszerelik, némi nehéz vassal könnyebb barikádokat gond nélkül eltol az útról. A mai járművek éjjellátó készülékkel valamint nagyfeszültségű érintésvédelemmel is fel vannak szerelve. Célja, hogy ne nyúlkáljon rossz helyre a delikvens. A brit Badford cég teherautó alapjára építettek egy ilyen új típusú riot-controller gépet (utolsó kép).
 
Népnevelő eszköz orosz módra v2.0, tolólappal. Ha nyugi van, a "Hurricane Avalanche" reptéri tűzoltóként is funkcionál...

 

Ez a cseppet sem barátságos külsejű egyiptomi csoda mindenféle kormányellenes fegyveres csoport ellen is alkalmazható.

Ez dél-koreai  Daewoo  modell kissé barátságosabb színben pompázik, de két csőből is "tüzel", nemcsak nagynyomású vízsugárral, hanem paprikaspray-vel is.

 

A brit Bedford gyártmányú "mobil erőd" robbantott képe. 12 személyt szállít. Van éjjellátója, gránátvetői, vízágyúja , nagyfeszültségű érintésvédelme, még WC-je is. Nagyon ritka madár, összesen 9 létezik belőle az egész világon.

Címkék: könnygáz vipera gumilövedék gumibot taser riot control golyóálló mellény tonfa ólmosbot testpáncél tömegoszlató jármű irányított energiafegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://riotmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr342036141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása